Suncokretovo ulje – hladno cedjeno ili rafinisano?

suncokretovo ulje

Jedna od najčešćih namirnica koje koristimo.

Verujem da se svaka domaćinstva po nečemu slažu. Na primer, kada otvorite svoje fioke ili zavirite na svoje police, naći ćete so, sirće, razne začine, ali izmedju ostalog i ulje. Neko koristi maslinovo, neko kokosovo, a statistika kaže da najveći broj domaćinstava koristi suncokretovo ulje i to ne bilo koje, nego rafinisano suncokretovo ulje.
Sigurno se pitate zašto je to tako. Da li je uzrok tome niska cena, pristupačnost ili je pogodno za naše zdravlje? U ovom blogu izmedju ostalog akcenat stavljamo na rafinisano suncokretovo ulje o kome ima dosta da se piše, nažalost ne u dobrom kontekstu. Kroz dalji tekst trudićemo se da vam olakšamo odabir najboljeg ulja za vaše domaćinstvo.

Da li znamo kakvo suncokretovo ulje kupujemo?


Prema načinu proizvodnje sva ulja se dele na rafinisana i nerafinisana ulja. Ono što većina kupuje u prodavnicama je rafinisano ulje. Kada otvorite vaše rafinisano suncokretovo ulje primetićete da skoro nema nikakav miris i ima slabo žutu boju. Razlog tome je upravo to da suncokretovo ulje prolazi kroz težak oblik rafinacije. Procesi pripreme semena, ekstrakcija, rafinisanje, izbeljivanje, deodorizacija i drugi načini prerade su samo neki od koraka kroz šta seme suncokreta prolazi.


Da bi dobili ulje neophodno je odvojiti ulje iz semena suncokreta. Najpre se semenka samelje, ali je potrebno odvojiti ulje od ostale nemasne materije. To se može uraditi na dva načina – hemijski i mehanički. Ono čemu komercijalna industrijska proizvodnja pribegava je hemijsko odvajanje ulja od nemasne materije. Da bi se postigao proces odvajanja, industrije najčešće koriste tečne rastvarače kao što je heksan (derivat sirove nafte). Rezultat ovog procesa je mešavina heksana i jestivog ulja.
Ovo nije kraj.

S obzirom da ova mešavina nije jestiva, ona mora ponovo proći kroz hemijski proces i ovog puta akcenat je na odstranjivanju heksana iz mešavine. Odstranjivanje se postiže dodavanjem raznih kiselina, vrši se neutralizacija pri velikim temperaturama. Heksan se izdvojio, ali ulje i dalje nije spremno za prodaju. Problem je što proizvod vizuelno ne izgleda dobro niti miriše onako kao što bi krajnji produkt trebalo da izgleda. Ulje i dalje treba da se preradi.

rafinisano suncokretovo ulje

Uklanjanje mirisa i teška rafinacija.

Da bi se uklonio neprijatan miris i loša boja ulja ono se hemijski izbeljuje i vrši se deodorizacija da bi ulje izgledalo i imalo miris nečega što bi krajnji potrošač kupio. Nažalost, ovaj proces ne samo da menja boju i miris ulja, već uništava većinu njegovih korisnih sastojaka. Kao da to nije dosta, u rafinisana ulja se dodaju razni sintetički i veštački aditivi koji imaju cilj da produže trajnost proizvoda. Od suncokretovog semena koje je bogato vitaminima i mineralima, dolazimo do čiste masti niskog prehrambenog kvaliteta.

Dobijamo ulje koje je prošlo kroz više teških hemijskih procesa potpuno osiromašenog sastava i ukusa. Iz ugla zdrave hrane rafinisano suncokretovo ulje se može poistovetiti sa belim brašnom i belim šećerom. Videli smo da je suncokretovo ulje potpuno osiromašeno i samim tim nema nikakvu hranjivu vrednost. S obzirom da je suncokretovo ulje već dugo u ljudskoj upotrebi ne smemo zanemariti njegov loš uticaj na ljudsko zdravlje.

”Loše” masti?


Masti su neizostavan deo pravilne ishrane kod čoveka i od velikog su značaja za očuvanje čovekovog zdravlja. Nipošto ih ne bi trebalo isključivati iz ishrane, ali je jako bitno razlikovati “loše” od “dobrih” masti. U skup “loših” masti spadaju masti bogate trans-masnim kiselinama. Neizostavno je da rafinisana ulja sadrže loše masti, ali se sigurno pitate zašto loše utiču na čovekovo zdravlje.

Danas proizvodjači zagrevaju semenke i zrnevlje na visokim temperaturama pri čemu se gube hranjive vrednosti. Dokazano je da redovna upotreba namirnica sa velikim procentom trans-masnih kiselina negativno utiče na zdravlje čoveka.
Trans-masne kiseline (zasićene kiseline) podižu loš holesterol – LDL, a snižavaju dobar holesterol – HDL, pri čemu je rizik od kardiovaskularnih oboljenja znatno povećan. Naučne studije pokazuju da su trans-masti povezane sa povišenim markerima zapaljenja posebno kod ljudi koji imaju višak kilograma.

Kako izbeći trans-masne kiseline?


Da bi izbegli trans-masne kiseline važno je da se deklaracije pažljivo čitaju. Izbegavajte hranu koja sadrži delimično hidrogenizovane ili hidrogenizovane namirnice. Zato je bitno razumeti i znati da sva rafinisana ulja u svom sastavu sadrže trans-masne kiseline. Imajući to u vidu evo spiska namirnica u kojima dominiraju trans-masne kiseline:

-Hidrogenizovana bilnja ulja
-Margarin
-Pržena hrana
-Čips i brza hrana

Tečno zlato – Hladno presovano suncokretovo ulje.


Hladno cedjena ulja se dobijaju mehaničkim presovanjem pomoću prese – na tradicionalan način isključivo od jedne vrste sirovine. Jedno takvo ulje je hladno presovano suncokretovo ulje. Proces hladnog presovanja suncokreta na niskim temperaturama zadržava originalne hranjive sastojke. Prednosti ovakvog ulja su te što ne uključuje dodavanje hemikalija, nema hemijskog zagadjenja rastvaračima i ne sadrži konzervanse ni aditive. Pored svog proizvodnog procesa ima zapanjujuć kvalitet hranjivu vrednost oksidacionu stabilnost i rok trajanja.

Za razliku od rafinisanog suncokretovog ulja, hladno cedjeno zadržava svoj prirodan i prijatan ukus suncokretovog semena. Ovakvo ulje je izuzetno bogato antioksidantima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenja ćelija tela. Bogato je vitaminom E koji ima antiinflamatorna i lekovita svojstva. Takodje je bogato oleinskom kiselinom koja pomaže pri jačanju imunog sistema. Snižava loš holesterol pa čak se koristi i u kozmetičkoj industriji.

Bitno je napomenuti da je ovakvo ulje izuzetno kalorično te ga štedljivo koristite! Ipak, pored toliko benefita hladno cedjenog suncokretovog ulja nije preporučljivo koristiti ga pri visokim temperaturama (prženje, pečenje) jer se tako gube hranjive materije. Ako se ipak odlučite da sa njime pržite ili pečete svakako da je i dalje bolja opcija od rafinisanog ulja. Najbolje ga je koristiti u hladnim jelima, salatama jer tako najbolje opravdava svoje ime – hladno cedjeno ulje. Da li ste već napravili vaš izbor?

suncokretovo ulje u salati

Pažljivo birajte.


Sledeći put kada odete u prodavnicu obavezno čitajte etiketu i deklaraciju proizvoda. Razlika u ceni izmedju rafinisanog ulja i hladno cedjenog ulja postoji i rafinisano ulje je uvek jeftinije. Medjutim, cena rafinisanog ulja konstantno raste te je razlika u ceni sve manja. Kada je u pitanju izbor hladno cedjenih ulja na našem tržištu naš savet je da svoje poverenje poverite uljima kao što su “Biberova ulja“, “Bački dukat” ili ulja firme “Spelta Alargić“.

Naši Proizvodi zbog prirodnog prisutva zdravih masti ne sadrže nikakva dodata ulja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *