Susam i susamov puter – lekovita namirnica

Susamov puter – zlato u teglici

Poreklom iz Indije, očuvan dugom tradicijom, stiže nam susamov puter. Različiti narodi i nacije ga zovu različitim imenima kao što su tahini, taan, a mi ćemo se služiti nazivom susamov puter. To je puter koji se pravi od oljuštenog, pečenog i mlevenog susama, blago gorkog ukusa sa neverovatnim zdravstvenim benefitima. Kao što je susam zdrava hrana, tako je i proizvod od njega zdrav. Susamov puter ima dugu tradiciju korišćenja u ishrani, te nam je srećom danas svuda lako dostupan.

Latinski: sesamum indicum

Blagotvorno seme za vitalnost celog organizma

Zanimljiva stvar u vezi susamovog putera je ta da je bio obavezna namirnica vojnicima tokom ratova na Bliskom Istoku. Svojim lekovitim dejstvom, obezbeđivao im je dovoljno snage, psihičke i fizičke izdržljivosti
i čuvao je njihov organizam od bolesti. Iz ovog primera vidimo koliko je susam bitan i zdrav za nas. Bilo bi fer staviti ga rame uz rame sa belim lukom, kurkumom i drugim lekovitim namirnicama. Pravo je bogatstvo vitamina, minerala i esencijalnih masnih kiselina.

susamov puter

Susamov puter je vrlo kalorična namirnica, hranljiva i sita. Sadrži oko 600 kcal na 100g putera, tako da ga pažljivo treba konzumirati. Čini se da susamov puter sadrži velike količine masti. Međutim, samo 2g od 16g putera su zasićene masti. Ostale masti su polizasićene i monozasićene, te se ne moramo brinuti da li je njegovo korišćenje štetno. Studije su pokazale da konzumiranje ovih zdravih masti možemo smanjiti nivo holesterola
kao i rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Susamov puter sadrži korisne masne kiseline kao što su omega 3 i omega 6. Ove zdrave masne kiseline održavaju naše srce i celokupno zdravlje.

Ono što je bitno pomenuti je to da susamov puter pomaže pri mnogim oboljenjima, čuva vitalnost i alkalizuje organizam. Susamov puter je pogodna namirnica za ishranu kod ljudi koji imaju povišen šećer u krvi, jer sadrži dovoljno dijeteskih vlakana i malo prirodnog šećera. Susam sadrži više fitosterola od svih ostalih orašastih plodova i semenki. Oni su važni za efekte smanjenja holesterola i blokiranja ćelija karcinoma. Lignini (sezamin i sezamolin) iz susamovog putera imaju sličnu strukturu kao estrogen. Oni utiču na sužavanje povišenog arterijskog pritiska. Naučnici tvrde da sprečavaju širenje raznih ćelija raka kao što su leukemija, višestruki mielom, rak debelog creva, rak prostate, rak dojke i druge bolesti. Ono što će značiti većini žena, to je da ublažavaju tegobe izazvane u menopauzi.

Susam je veliki izvor raznih vitamina ko što su: A, B1, B6, E, C, D. Vitamini kao što su A, C, E najvažniji antioksidanti, čiste naš organizam od slobodnih radikala, jačaju imuni sistem i održavaju vitalnost organizma.

Susamov puter kao izvor prirodnih elemenata

Susam je veliki izvor raznih vitamina ko što su: A, B1, B6, E, C, D. Vitamini kao što su A, C, E najvažniji antioksidanti, čiste naš organizam od slobodnih radikala, jačaju imuni sistem i održavaju vitalnost organizma. Kompleks vitamina B povoljno deluje na nervni sistem. Vitamini grupe B imaju još važnih uloga. Vitamin B1 je jedan od najvažnijih za pretvaranje ugljenih hidrata u šećere, a šećeri daju energiju našem organizmu. Iako sitne, semenke susama igraju veoma važnu ulogu u našoj ishrani. Redovnim konzumiranjem susamove paste osvežićete pamćenje i sačuvati memoriju. Vaše moždane ćelije će pravilno i neometano funkcionisati. Vitamin E je zaslužan za sprečavanje prevremenog nastanka bora i starenja što je posebno važno mnogim ženama. Mnoštvo minerala koje sadrži susamov puter kao što su: bakar, magnezijum, cink, kalcijum, gvožđe, fosfor, mangan i drugi, mogu pozitivno uticati na naše zdravlje.

Navešćemo zašto su minerali susamovog putera važni. Svaki od njih ima svoju određenu ulogu, a zajedno čine izbalansiran obrok.
BAKAR ublažava upale kod reumatoidnog artritisa.
MAGNEZIJUM sužava arterijski pritisak i sprečava jake glavobolje. Takodje magnezijum doprinosi zdravim kostima. Odgovarajući unos magnezijuma povezan je sa većom gustinom kostiju.
CINK koji sadrži susamov puter je veoma važan jer održava plodnost kod muškaraca, takodje podstiče zaceljivanje rana.
Susam sadrži 7x više KALCIJUMA nego mleko. Kalcijum čuva kvalitet kostiju, jača zube, mišiće i samim tim dobar je u borbi sa osteoporozom-bolest kostiju.
GVOŽĐE je od izuzetne važnosti za metaboličke procese u organizmu. Utiče na proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.

Susamov puter sadrži i visoku količinu proteina, te je veoma popularan u veganskoj i vegeterijanskoj ishrani. Sve u svemu, jedna zdrava namirnica, na čiji se ukus čovek brzo navikne. Ne vidimo razlog zašto da ga već danas
ne uvrstite u vašu ishranu.

Kako sve možemo koristiti susam?

Kremasta susamova pasta je ukusna kako u slanim, tako i u slatkim varijantama. Nama najpoznatiji i najrasprostranjeniji namaz u kome je susamov puter neizostavan sastojak je humus. Sklop leblebije sa susamovim puterom, solju i limunovim sokom čini savršenu kombinaciju spremnu za mazanje. Neizostavan i najbitniji sastojak čuvenog namaza ,,baba ganoush“ je upravo susamov puter, bez čega gore pomenuti namaz ne bi bio kompletan. Susamov puter može biti deo vaših čorbi, soseva, potaža, preliva za salatu ili testeninu. U Izraelu se koristi pri spremanju tradicionalnih jela, jedno od njih je falafel, a upravo ga susamov puter čini specifičnim jelom.

Ono što verovatno niste znali, a to je da je susamov puter glavni sastojak čuvene halve. Uz dodatke kao što su šećer, vanila, kakao ili orasi, ovu poslasticu su zavoleli svi narodi. Susamov puter pomešan sa pekmezom čini ukusan spoj koji Turci primenjuju u svojim kuhinjama. Takvu smešu koriste kao namaz ili kao punjenje raznih peciva. Svakako da susamov puter ima razne i zanimljive primene u kuhinjama širom sveta, ali i mi možemo samostalno u našim kuhinjama praviti razne kombinacije koje se nama dopadaju.

Blago je pronađeno!

Mi tradicionalno susam koristimo za posipanje raznih peciva, u svrhu dekoracije. Međutim, pored svih zdravstvenih pogodnosti i zanimljivih ukusa koje nam susamov puter donosi, ne dozvolite da samo na tome ostane. Ostali narodi i kulture su iz ovog putera izvukli maksimum, prilagodivši ukuse sebi. Predlažemo da i vi takođe već danas počnete da ga konzumirate u vašoj kuhinji i sami otkrijete bogatstva susamovog putera!

Susamov puter možete naručiti u našoj prodavnici: Ovde

Izvor informacija:

nadijeti.com , zdravissimo.com , antioksidans.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *