Kikiriki i zašto je on dobar za čovekov organizam?

Da li ste znali da kikiriki pripada porodici mahunarki isto kao grašak, pasulj ili soja? Cvetovi mu se razvijaju iznad zemlje dok sam plod raste u zemlji, zaštićen mahunama. Osim toga što je zanimljivog oblika i dizajna, ne smemo izostaviti zdravstvene benefite kikirikija kao i njegovu primenu u našoj ishrani.

Uticaj na zdravlje ljudi.

Odličan je izvor proteina, sadrži oko 24 grama proteina na 100 grama kikirikija. Amino-kiseline iz proteina su potrebne za rast i razvoj. Kikiriki je cenjen zbog svojih masnoća, na 100 grama ima oko 50 grama masnoće. Ne morate se brinuti jer ne sadrži holesterol. Sadrži mono-zasićene i poli-nezasićene masti veoma bitne za naše zdravlje. Izuzetno je bogat vitaminima (B1, B2, B3, B5, Holin) vlaknima i mineralima (Gvoždje, Cink, Magnezijum, Kalijum, Kalcijum, Fosfor). Iako je on zdrava namirnica bogata je ugljenim hidratima, preporučuje u umerenim količinama.

Kikiriki u ljusci.

Zdravlje srca i kikiriki.

Spomenuli smo da je kikiriki veoma dobar izvor zdravih i korisnih masnoća. Samim tim, održavaju naše srce zdravim, za razliku od preradjenih loših trans-masnih kiselina koja podižu nivo holesterola u krvi i povećavaju rizik od srčanog udara. Konkretno oleinska kiselina u kikirikiju može da smanji loš holesterol (LDL) u krvi i poveća dobar holesterol (HDL). Shodno tome, on je u stanju da spreči moždani udar i koronarna oboljenja.

Višestruka primena u kuhinji.

Popularnost i primena kikirikija na našem tržištu sve više raste. Pored brojnih zdravstvenih benefita izuzetno je ukusna i višenamenska namirnica. 20% kikirikija na svetu se koristi u slatkišima, a po nama najukusnija namirnica je kikiriki puter. Neizostavan je sastojak u slatkim namazima, energetskim pločicama, pa čak i u krem supama ili kolačima.
Kikiriki puter je energetsko visoko vredna namirnica bogata hranjivim materijama. Zbog svoje pristupačne cene, našao je veliku primenu i na našem tržištu.

Kikiriki puter možete naručiti u našoj prodavnici: Ovde

Izvor informacija:
Dijetaplus.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *