Zdrava zamena šećeru? Prirodni zaslađivač – Urmin sirup

Još jedan komercijalni zaslađivač ?

Prvo pitanje koje treba da postavimo sebi je da li je urmin sirup još jedan od loših industrijskih zaslađivača ili je zdrava zamena šećeru? Odgovor je veliko NE. Prirodni zaslađivač, urmin sirup je jedan od najstarijih zaslađivača koji su nam danas dostupni. Danas nam je ova namirnica retko dostupna i nepoznata, ali sve više ljudi žele da znaju više o urminom sirupu. Počnimo!

Umetnost pravljenja urminog sirupa.

Potrebno više od dva kilograma urmi da se dobije jedan kilogram urminog sirupa, i pored toga urmin sirup sadrži samo dva sastojka – urme i vodu. Nektar iz samog voća se ne smanjuje, već se koristi isključivo voda da bi se izolovao urmin šećer. Masa finalnog proizvoda na spram svežeg voća je smanjena isključivo zato što se odstrani koštica, dok ostali delovi ostaju netaknuti. Iz toga razloga urmin sirup ima veoma bogatu nutritivnu vrednost kao i svež plod urme. Zato se urmin sirup ubraja u jedne od najbogatijih prirodnih zasladjivača na svetu.

Da li je urmin sirup zdrav ili samo ukusan?

Urmin sirup ne samo što je sjajna zdrava zamena šećeru i drugim indistrijskim zaslađivačima, već je i dobar za čovekovo zdravlje. Sadrži više nutritijenata i minerala nego med ili javorov sirup. Protein iz urmi sadrži široki spektar aminokiselina i vitamina. Pored toga, bogat je antioksidantima i vlaknima. Značajne količine nutritijenata koje se nalaze u urmama čini ovu vrstu voća super hranom.

Urme sadrže selen, mangan, bakar, magnezijum, minerale koji su veoma važni za zdrav razvoj kostiju i snage. Magnezijum iz urmi je poznat po svojim antiinflamatornim svojstvima, koja mogu smanjiti rizik od ozbiljnih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, moždani udar..
Kalijum je još jedan mineral koji se nalazi u urmi, a on ima veliku važnu ulogu u regulaciji nivoa krvnog pritiska i održavanju rada srca. Ustvari, samo jedna urma sadrži oko 167 mg kalijuma, što je vrlo visoko u poredjenju sa drugim voćem.

Srećom, urme sadrže sve ove minerale što ih čini odličnim izborom hrane da vaše telo bude srećno i zdravo. Urme ne samo da sadrže puno minerala, već su i prepune vitaminima kao što su vitamin A, C, D, i B. Vitamin A je neophodan za zdrav vid i oči, vitamin C pomaže u elastičnosti kože, a vitamin D štiti vaš imuni sistem i mišiće. Urme su pune vitamina iz kompleksa B, posebno vitamin B6 koji održava vaš nervni sistem i jetru. Zato jedite svoje urme i ojačajte svoj organizam!

Slatko u vašoj kuhinji!

Urmin sirup nije samo praznična ili sezonska poslastica. Njegova svakodnevna primena je neograničena. Odličan je kao preliv preko sladoleda, ovsene kaše, jogurta, palačinki ili čak slanih zalogaja poput sendviča sa sirom. Takodje, možete ga iskoristiti kao premaz za domaća peciva, umesto jaja. Urmin sirup pomešan sa maslinovim uljem čini savršenu kombinaciju za grilovano povrće. Mnogi ljubitelji urminog sirupa kažu da ih on podseća na karamelu sa primesom vanile. Po nama, savršen opis urminog sirupa koji morate probati!

Probajte urmin sirup već danas!

Da li ste znali da se urmin sirup takodje naziva SILAN ? Toliko savršenih ukusa nam donosi, zar ne? Urmin sirup je svakako zdravija opcija od belog šećera, ali moramo biti umereni u njegovom korišćenju. Kada ga jednom probate, postaće neizostavna namirnica u vašoj ishrani!

Pogledajmo razliku između urminog sirupa i ostalih zaslađivača:
zdrava zamena šećeru

Izvor informacija:

dijeta.in.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *