Bademovo mleko – Biljno mleko – zdravija alternativa + RECEPT

Biljno mleko je u trendu!

U poslednje vreme, zainteresovanost i potražnja za biljnim mlekom sve više raste. Biljna mleka su fantastična alternativa bilo kom mleku životinjskog porekla, za sve one ljude koji ne tolerišu životinjski protein iz mleka ili radi životinjske etike. Iznenadili biste se koliko samo kombinacija i ukusa možete probati u biljnom mleku. Danas ćemo posvetiti pažnju svakako jednom od najukusnijih biljnih mleka širom sveta, a to je bademovo mleko. O njegovom bogatstvu ukusa ćemo govoriti u daljem tekstu.

Šta je bademovo mleko i ko sme da ga pije?

Bademovo mleko je hranljivo, niskokalorično piće prijatnog i orašastog ukusa, bogate teksture. Pravi se mešanjem badema i vode zatim filtriranjem da bi se dobio čist i kremast napitak. Bademovo mleko je najtraženije i najpopularnije biljno mleko kako kod nas tako i širom sveta. Ne samo što je ukusno i univerzalno nego je i jedno od nutritivno najbogatijih biljnih mleka. Prednost bademovog mleka je ta što uopšte ne sadrži laktozu i kazein (mlečni protein) kao što sadrži mleko životinjskog porekla. Samim tim, osobe sklone alergijama na bilo koju supstancu iz komercijalnog mleka mogu bezbedno uživati u ukusu bademovog mleka. Ovo mleko je sjajan izbor za vegane, jer ne sadrži nijednu supstancu životinjskog porekla. Takodje, bademovo mleko je idealna opcija za ljude koji žele da skinu kilograme, jer ne sarži nezdrave masnoće. Šolja ovog biljnog mleka sadrži samo 50 kalorija!

Prednost bademovog mleka na spram kravljeg mleka

Mleko je savršena hrana za dojenčad. Dojenje je najbolja ishrana za svaku vrstu sisara na Zemlji, zato što je mleko svih njih posebno stvoreno i prilagodjeno specifičnim potrebama njihovih mladunaca. Kravlje mleko je najbolja ishrana – ali za telad. Da li ste znali da su ljudi jedini sisari koji piju mleko i nakon perioda dojenja? Godinama su nas uveravali da je mleko preko potrebno za naše zdravlje. Medjutim, prosečni stanovnik Zapada jede previše masnoće, holesterola i belančevina, a premalo vlakana. Analizom punomasnog mleka dolazimo do zaključka da oko 50% kalorija koje iz njega dobijamo, otpada na masnoće (od kojih je veći deo zasićen) a 20% kalorija na belančevine. Mleko životinjskog porekla sadrži veliku količinu holesterola i nema prehrambrenih vlakana. Probajte neke biljne zamene za mleko kao što je bademovo, i pokušajte da stvorite nove prehrambene navike!

Bademovo mleko može pružiti odredjene zdravstvene benefite na spram kravljeg mleka. Vitamini, minerali i antioksidanti u bademovom mleku omogućavaju našem telu brojne zdravstvene pogodnosti. Ovo biljno mleko je bogato vitaminom E (antioksidantom) za koji je poznato da pomaže našem mozgu. Studije su pokazale vezu izmedju unošenja vitamina E i manjeg rizika od kognitivnih bolesti poput Alchajmerove bolesti. Vitamin E iz bademovog mleka je veoma bitan za zdrav i dobar vid i elastičnost kože. Bademovo mleko sadrži vitamin B2 poznat kao riboflavin, koji nam pomaže da izgradimo zdrave mišiće. Važno je pomenuti antioksidante koje bademovo mleko sadrži. Oni su važni za smanjenje štete od slobodnih radikala. Hranljive materije iz gore navedenog mleka mogu pomoći vašem telu da efikasnije upravlja slobodnim radikalima.

Važni nutritijenti u bademovom mleku

Bogato je mineralima kao što je magnezijum. Ovaj mineral je jedan od četiri najčešća minerala u vašem telu. Neophodan je za više od trista važnih enzimskih reakcija. Magnezijum je posebno važan za kontrolu nivoa šećera u krvi i korišćenje energije u telu. Ovo sjajno biljno mleko nudi 30% preporučene količine kalcijuma, kao i 25% preporučene količine vitamina D, koji u kombinaciji smanjuju rizik od artritisa i osteoporoze. Pored toga, ove dve hranljive materije zajedno rade na stvaranju zdravih kostiju i zuba.

U bademovom mleku ne postoji holesterol i zasićene masnoće koje možemo pronaći u mleku životinjskog porekla. Bogato je zdravim mastima (omega masna kiselina) sprečavajući visok krvni pritisak i srčane bolesti. Vlakna iz bademovog mleka održavaju naš digestivni trakt. S obzirom da bademovo mleko ima vrlo malo ugljenih hidrata, nivo šećera u krvi se neće povećati. Zbog toga manji je rizik od šećerne bolesti. Zbog svog glikemijskog indeksa, vaše telo će koristiti ugljene hidrate kako energiju, tako da se šećeri ne skladište kao masti. Da li ste se iznenadili koliko benefita nam donosi bademovo mleko? Sada kada smo to sumirali, verujemo da ćete ga ubrzo uvrstiti u vašu ishranu!

Bademovo mleko

Napravite vaše bademovo mleko kod kuće!

Iako nam je bademovo mleko danas dostupno na svakom koraku, obratite pažnju na sadržaj kupovnog bademovog mleka. Mnoga od njih sadrži razne veštačke zasladjivače, adititive i konzervanse. Ono što je tužno je činjenica da litra bademovog mleka sadrži vrlo mali procenat badema (1-2% badema na litru mleka)

Da biste bili sigurni i uvereni da vaše bademovo mleko ne sadrži ništa nezdravo i loše, predlažemo da ga napravite sami kod kuće i bez brige uživate u njegovim ukusima u svakom vašem obroku!

-Recept za bademovo mleko

U prilogu vam ostavljamo recept za mnogo zdraviji način pripreme bademovog mleka koji svako od vas može da pripremi u svom domaćinstvu. Kod ovakvog načina pripreme neće biti ostataka pulpe kao kod ostalog domaćeg biljnog mleka.

Recept:

-50 grama bademovog putera
-50 grama urminog sirupa ili meda.
-450 grama vode

Način pripreme:
U blender sipajte vodu, bademov puter i urmin sirup. Sve zajedno blendajte oko tridesetak sekundi. Nakon toga procedite mleko kroz sito i ohladite u frižideru. Tako pripremljeno mleko je najbolje čuvati u staklenoj ambalaži u frižideru i potrošiti u roku od 3 dana.

Ovakav način pripreme mleka je mnogo bogatiji hranjivim sastojcima od mleka koje možete kupiti u marketima.
Takodje, po želji možete dodavati cimet ili rogač.
PRIJATNO!

Izvor informacija:

https://www.healthline.com/ , lifehack.org , medicalnewstoday.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *