ROGAČ – sve što niste znali o njemu, a trebali bi znati

Šta je rogač?

Rogač je drvo a plod mu je mahuna sa semenkama tamno smeđe boje. Plod rogača nakon cvetanja sazreva tek naredne godine!

Zanimljivo je spomenuti da su se nekada sveže mahune i seme rogača koristile kao grickalica. Danas se najčešće koristi rogač u prahu. Prah se dobija sušenjem semenke, prženjem i na kraju mlevenjem. Ono po čemu je rogač najprepoznatljiviji je upravo zbog toga što svojim slatkastim ukusom podseća na čokoladu, samim tim se koristi umesto kakaa za sve one koji ga izbegavaju. Često se koristi kao zamena za kakao u pravljenju čokoladi.

Latinski naziv za rogač je: ceratonia siliqua

Bogatstvo sastojaka.

Kao biljka ima veliku hranljivu vrednost. U najvećoj meri rogač je bogat ugljenim hidratima, a gotovo polovinu njih čine biljna vlakna. Količina masti u rogaču je zanemarljiva, dok sa druge strane obiluje proteinima. Od minerala ističu se gvožđe, bakar, mangan, selen, fosfor, magnezijum, kalcijum, kalijum.. Od vitamina rogač sadrži A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E..
Vlakna rogača obiluju polifenolskim antioksidanima. Identifikovano je 24 polifenolska jedinjenja u vlaknima, galnu kiselinu i flavonoide. U kombinaciji sa drugim brašnima daje dobru zamenu za namirnice životinjskog porekla, zbog čega se preporučuje u veganskoj ishrani.
U daljem tekstu ćemo sve ove sastojke povezati sa zdravstvenim benefitima koje nam rogač donosi.

Izvor odličnih stvari.

Svako ko ceni prirodu i njene darove, prepoznaće lekovita svojstva ove biljke. Stari Egipćani su ga verno godinama koristili kao lek, dok su ga Španci tokom rata koristili protiv gladi i neuhranjenosti. Danas ga zvanična medicina preporučuje zbog digestivnih tegoba. Tanini iz rogača imaju isušujući efekat na digestivni trakt, koji pomažu u suzbijanju toksina i sprečavaju širenje bakterija u crevima.

Dodavanje rogača u vašu ishranu može vam pružiti mnogo i tako uticati pozitivno na vaše zdravlje. S obzirom da je rogač prirodno bogat vlaknima i nema kofein idealan je za ljude sa povišenim krvnim pritiskom. Njegova vlakna nas duže drže sitim, kontrolišu šećer u krvi, kao i to da regulišu nivo holesterola u krvi, uz pomoć antioksidanata polifenola. Utvrdjeno je da galska kiselina uklanja slobodne radikale i ubija ćelije karcinoma.

Znamo da je kalcijum dobar za kosti, a rogač je odličan izvor kalcijuma. Jedna kašika rogača sadrži čak 42 mg kalcijuma. Minerali iz rogača pozitivno utiču na balans tečnosti u organizmu, štite ćelije, membrane i kosti. Njegovi vitamini potpomažu pravilnom radu metabolizma, grade tkiva i omogućavaju telu da bolje koriste energiju ugljenih hidrata, masti i proteina.

Rogač je izuzetno važan i pogodan za osobe sa bubrežnim kamencom jer ne sadrži oksalnu kiselinu koja im šteti. Takodje mala deca mogu u potpunosti i bezbedno uživati u čarima rogača u svojoj ishrani. Rogač u preporučenim dnevnim dozama doprinosi našem celokupnom zdravlju.

Rogač

Primena rogača u ishrani.

Već smo utvrdili koliko zdravstvenih benefita nam rogač donosi, ali ne smemo izostaviti njegovu široku primenu u našoj ishrani. Zbog svog slatkog ukusa najviše se koristi za pripremu poslastica, te se zbog njegove slatkoće može smanjiti količina zasladjivača. Zbog svog čokoladnog ukusa rogač je idealna alternativa za kakao prah.

Ono što verovatno niste znali je to da se prženi rogač može koristiti kao zamena ili dodatak za kafu. Pogodna je namirnica za one koji su alergični na orašaste plodove ili ne podnose gluten, jer može da menja brašno. Možemo ga upotrebiti za pripremu toplih napitaka, smutija, prilikom zgušnjavanja pudinga, kremova kao i u slatkim namazima. Sa rogačem bez griže savesti možete uživati u potpunom čokoladnom ukusu.

Uvrstite ga u vašu ishranu već danas!

Rogač jeste nepravedno zapostavljena namirnica, ali ulažemo sve nade da će se sve više raširiti na našem tržištu i da će ljudi uživati u svim benefitima koji nam on daje. Rogač je superhrana, poslastica i lek, zato naš savet je da ne oklevate da ga uvrstite u vašu ishranu!

Poreklo informacija:

najboljamamanasvetu.com , superfood.rs , healthline.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *